A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Сквирської міської ради

Науково-практична конференція «Внесок українських учених-фізиків у світову науку»

Дата: 30.11.2023 16:48
Кількість переглядів: 10

Щорічно 10 листопада в усьому світі відзначають Всесвітній день науки (World Science Day) або більш офіційно – Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development).

Цей день наголошує на важливості та актуальності науки в нашому щоденному житті. Пов’язуючи науку з суспільством, Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку спрямований на те, щоб громадяни були поінформовані про досягнення в галузі науки; зауважує роль вчених у розширенні розуміння дивовижності й крихкості нашої планети, яку ми називаємо домом, і в тому, щоб наші суспільства стали більш стійкими.

Ніхто не знає, яка саме наука першою з’явилася на світ, однак достеменно відомо, що донині людству так і не вдалося вичерпати всю багатогранність напрямів і потенціалу людського пізнання, для якого ми сміливо визначаємо ту чи іншу гілку наукового напряму.

13 листопада 2023 року в 11-х класах Сквирського академічного ліцею відбулась науково-практична конференція «Внесок українських учених-фізиків у світову науку». Конференція мала на меті познайомити учнів з деякими вченими, українцями за походженням, чиї видатні заслуги в галузі фізики значно вплинули на розвиток науки в усьому світі; розвивати інтерес до науки, навчати самостійно працювати з науково-популярною та довідковою літературою, формувати почуття патріотизму та національної гордості.

Справді, щедра на таланти українська земля. Вона подарувала людству цілу плеяду геніальних композиторів і співаків, поетів і письменників, учених і винахідників. Серед них багато вчених-фізиків. Та через історичні обставини, часом драматичні, а іноді й трагічні, синам і дочкам цієї благословенної землі доводилось збагачувати скарбницю знань нашої цивілізації, перебуваючи далеко за межами рідного краю, і тому на отчій землі талант їх не завжди був належно оцінений і визнаний.

Культура і наука кожної нації належать людству. Наш святий обов'язок знати свою історію, своїх світочів науки і культури. Починаючи з XV століття вихідці з України брали участь у формуванні системи університетської освіти ряду країн Європи. У середні віки кілька сотень наших земляків здобули вищу освіту в провідних університетах Італії, Польщі, Німеччини, Франції, Англії, десятки з них стали їх професорами і навіть ректорами. Були серед них і представники натурфілософії - науки, в колі якої формувались елементи фізичних наукових знань (виділення фізики як окремої науки з натурфілософії припадає на початок XVII ст.). Українські вчені також зробили вагомий внесок у становлення фізики як окремої науки в класичний період її розвитку. За деякими даними майже 200 учених-українців наприкінці XIX - на початку ХХ ст. працювали за кордоном і користувалися неабияким авторитетом у науковому світі.

Непересічним українським фізиком був Іван Земанчик - професор фізики й математики Львівського університету, декан Краківського університету. Були серед українців і ті, хто своїми відкриттями наблизили день польоту в космос першого землянина. А саме: нащадок славних запорожців О. Засядько; народоволець Микола Кибальчич; людина драматичної долі Юрій Кондратюк (Олександр Шаргей); конструктор космічних систем Сергій Корольов; конструктор турбореактивних двигунів академік Архип Люлька.

Незаслужено були забуті в Україні імена видатних фізиків Івана Пулюя, Олександра Смакули, винахідника Бориса Грабовського та інших. На конференції розглянули життєвий і творчий шлях деяких з них, зокрема С. Корольова, І. Пулюя, О. Смакули, Ю. Кондратюка, Б. Грабовського. Учнівські доповіді були змістовними та цікавими.

Робота українських вчених дослідників та наукової спільноти загалом, їх відданість науці відіграють велику роль в розвитку цього світу. Саме науковці рухають його вперед, щодня відкриваючи іншим нові знання та можливості. Робота вчених змінює життя кожної людини і допомагає долати глобальні виклики всьому людству.

Але наука важлива не тільки як частина інноваційного розвитку та прогресу. Вона також має величезне значення для укріплення миру та просвітництва. Наукові дослідження здатні згуртовувати людей з різних країн, культур та національностей заради спільної мети. І це дуже важливо, що ми є частиною цього цивілізованого світу. Поки ворог намагається загнати нас у темряву, ми відстоюємо своє право жити у вільному світі, де наука є визначним рушієм розвитку суспільства. (Допис від Ірини Гетьман, вчительки фізики і астрономії)



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень