A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Сквирської міської ради

День української писемності та мови у Сквирському академічному ліцеї

Дата: 23.11.2023 11:22
Кількість переглядів: 86

27 жовтня - День української писемності та мови. Відзначають його на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Саме з нього, вважають дослідники, і починається писемна українська мова.

Традиційно у Сквирському академічному ліцеї відбулися заходи, присвячені Дню української писемності та мови. Ще зранку в закладі освіти панувала особлива атмосфера. Класні кімнати сяяли не тільки дитячими усмішками, а й яскравими висловами про мову, учні були одягнені у вишиванки, прикрашені переважно червоними нитками. Адже, червоний колір означає радість, життєлюбність, повноту життя, свободу, а також любов. Крім того, наші предки вірили, що саме червоний колір є джерелом позитивної енергії.

Класними керівниками 1-4 класів були проведені цього дня активності, на яких діти дізналися багато цікавого про історію рідної мови.

Учні перших класів на ранковій зустрічі робили ланцюжок епітетів-метеликів та створили колаж «Мовонька рідненька», лепбук «Наша мова калинова». Провели вікторину «Люблю і знаю українські народні казки» та урок-змагання «Я люблю українську мову», де відгадували загадки, мовили скоромовки та чистомовки, «збирали» слова, складали асоціативний кущ, працювали з розмальовками.

У других класах до Дня української мови та писемності був проведений «Мовний батл», на якому діти показали знання з мови. Потім здійснили подорож в світ казки, де відгадували назви казок та казкових героїв, розгадували ребуси, складали прислів’я, написали диктант про українську мову та переглянули відео про Нестора Літописця.

З учнями третіх класів було проведено годину спілкування на тему «Наша мова калинова», гру-змагання «Мовний батл», який складався з п’яти турів, написали диктант «Україна» та створили асоціативний кущ «Мова – це…», плакат «Рідна мова», лепбук «Знавці рідної мови». Виконали пісню «Мова українська».

Учні четвертих класів створили виставку малюнків на тему «Я люблю Україну», взяли участь у вікторині до Дня писемності. Разом з учнями третіх класів взяли участь у першому етапі ХХІV Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

На уроках української мови та літератури створили власні проєкти, у яких розкрили свій внутрішній світ, показали креативність і практичні знання.

Створюючи проєкти, наші учні із захопленням вивчають світ української мови та літератури, зосереджуючи увагу на основних ідеях.

Класні кімнати нашого ліцею стали навчальним простором, де вчителі й діти самовдосконалюються, взаємодіючи між собою.А в наш час, коли світ постійно змінюється, потрібно застосовувати нові методи у навчанні для розвитку критичного мислення та співпраці.

Учнів і учениць, учителів ліцею, розумних, красивих, талановитих, всіх таких різних та одночасно схожих між собою людей, обʼєднав квест, що проводився з нагоди Дня української писемності та мови. Питання та завдання були цікавими й пізнавальними, і ми отримали задоволення від активностей.

Відзначення Дня української мови та писемності дало змогу учням початкових класів дізнатися, що українська мова – одна з найбагатших та наймилозвучніших мов с



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень