A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Сквирської міської ради

Підведено підсумки Всеукраїнського літературного дитячо-юнацького фестивалю-конкурсу «Слово Нації»

Дата: 23.05.2023 09:29
Кількість переглядів: 16

З 10 квітня по 17 травня 2023 року у місті Хмельницькому Українським державним центром позашкільної освіти спільно з Хмельницьким палацом творчості дітей та юнацтва був проведений Всеукраїнський літературний дитячо-юнацький фестиваль-конкурс «Слово Нації» (дистанційний/онлайн формат).

Участь у заході взяли 1098 учасників з 19 областей України, а саме: Волинської, Вінницької, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернігівської областей.

Оцінювали виступи конкурсантів компетентне, професійне та вимогливе журі у складі: голова журі - Горбатюк Василь Іванович, письменник, член Національної Спілки письменників України, директор Хмельницького обласного літературного музею; члени журі - Кисіль Сергій Юрійович, український актор театру і кіно; Радушинська Оксана Петрівна, журналістка, поетеса, письменниця, теле- та радіоведуча, голова ГО «Творча сотня «Рух до Перемоги»; Семенюк Марина Володимирівна, головний режисер Хмельницького міського будинку культури, голова ГО «Дитячий театр – школа «Те.Ді.»; Філіпчук Любов Іванівна, завідувач відділу організаційно-масової роботи, керівник «Зразкового художнього колективу» гуртка культури мови та спілкування «Дивограй» Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва.

Фестиваль проходив з метою пропагування народної творчості, творів класиків, сучасних українських авторів, поглиблення художньо-естетичного виховання молоді засобами художнього слова та підтримка літературно обдарованої молоді.

Цього року захід проводився у дистанційному режимі. Такий формат конкурсу надав можливість великій кількості дітей та учнівської молоді з різних областей взяти участь у випробуванні. Діти змагалися у двох номінаціях: «Авторська поезія» та «Художнє читання» - «Поети рідного краю», «Україна понад усе». Найчисельнішою у цьому році була номінація «Художнє читання». Юні читці поряд з поезіями класиків та відомих сучасних авторів пропагували твори поетів рідного краю: Володимира Олійника, Надії Башинської, Михайла Пронченка, Олени Роговенко, Володимира Михайличенка, Наталії Карпової, Ольги Мацьків, Ніни Фесенко, Лесі Степовички, Леоніда Шишкова, Ольги Лихогляд, Юлії Наумової, Людмили Чижової, Оксани Радушинської, Клавдії Дмитрів, Євгена Желєзнякова, Тетяни Боднар, Петра Асауленка, Ніни Бойко та інших. У номінації «Авторська поезія» юні поети презентували власні поетичні твори, у яких проявили свою індивідуальність, творчість та інтелектуальність. Ціла низка юних авторів вирішили присвятити вірші, які надали на конкурс, темі війни. Це правильно і логічно. Адже в історії українського народу не було більш емоційно наповненого періоду, ніж тепер. Емоції ці – трагічні, болючі, крикливі. Це те, що мають фіксувати усі представники мистецтва – для майбутнього, для людства. Дехто з юних авторів у своїх текстах стверджував, що слово – це зброя, наслідуючи переконання Лесі Українки. Так і має бути у справжнього літератора. Ось тільки варто нагадати, що зброю спершу потрібно викувати, відшліфувати, нагострити, потім навчитися з нею вправлятися, а лише тоді – використовувати за призначенням.

Відповідно до умов проведення фестивалю та на підставі рішення журі І місце у номінації «Художнє читання: «Україна понад усе» у старшій віковій категорії посів Назар Бабич, вихованець гуртка «Юні ведучі» Сквирського центру дитячої та юнацької творчості (керівник Лариса Гітченко).

Бажаємо Назару та його керівнику натхнення, вправності, віри у себе і найвдаліших віршів! А всім нам - ПЕРЕМОГИ!



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень