A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Сквирської міської ради

Методичні рекомендації до Міжнародного дня захисту дітей для педагогічних працівників

Дата: 30.05.2022 12:16
Кількість переглядів: 48

І. Робота з учнями. Міжнародний день захисту дітей. Що першим спадає на думку, коли ми чуємо про цей день? Ігри, розваги, морозиво, конкурси, вікторини, мрії, проблеми, права…Так, гарний святковий настрій – це невід’ємний атрибут цього свята, але слід пам’ятати його головну мету – розказати про проблеми і труднощі дітей у всьому світі, наголосити на важливості захисту їхніх прав. У цьому році, з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, цей день має особливий відтінок, ми ще більше усвідомлюємо і розуміємо його сенси. Сьогодні перед Україною постають нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв’язку з ескалацією насильства, бойових дій на території нашої держави.

Кожна дитина має повне право бути захищеною, розвиватися й навчатися для кращого майбутнього. І сьогодні – це не лише веселе свято для самих дітей, а й нагадування суспільству про необхідність захищати права дитини, прагнути, щоб вони росли щасливими людьми і відповідальними громадянами.

Для дітей цей день – ще одна можливість сказати своє слово, озвучити мрії та бажання, потреби й проблеми – свої та дітей усього світу, привернути увагу спільноти до їх вирішення.

Заклади освіти можуть створити відповідну можливість для своїх учнів з метою формування ціннісних орієнтирів дітей та учнівської молоді, виховання почуття важливості прав дитини та особистої причетності до їх реалізації; соціальної підтримки талановитих дітей і юнацтва, сприяння їхній творчій самореалізації та розвитку, активне залучення юного покоління до соціально-вагомої  діяльності тощо.

Пропонуємо варіанти  організації та проведення Міжнародного дня захисту дитини в закладах освіти.

Проведення онлайн челенджу “Презентую символ до Міжнародного дня захисту дитини”

Челендж – це інтернет-ролик, в якому блогер виконує завдання на відеокамеру і розміщує його в мережі, а потім пропонує повторити це завдання своїм знайомим або необмеженому колу користувачів; челендж – означає «кинути виклик».

Умови виконання:

  • ознайомитись із офіційним символом Міжнародного дня захисту дітей і його змістом;
  • намалювати цей символ і передати його сутність цікавим та оригінальним способом – дія має бути динамічною, емоційною, і такою, що змушує задуматися над змістом; тривалість ролика – до 1 хвилини;
  • розмістити ролик у соціальних мережах.

Організація презентації на кращу афішу “Анонсую фільм”

Креативна презентація/реклама, афіша фільму про проблеми й труднощі дітей у всьому світі та важливість захисту їхніх прав.

Сучасні діти виростають в оточенні відеоблогів та фільмів. Мова сучасних дітей – кіно. У світовому кінематографі відзнято багато фільмів, які розкривають проблеми і труднощі дітей у всьому світі, наголошують на важливості захисту їхніх прав.

Умови виконання:

  • знайти в мережі Інтернет і переглянути фільм із означеної тематики (торгівля дітьми, домашнє насильство, соціальна нерівність, дискримінація, булінг, проблеми переселенців, дітей-сиріт і т. д.);
  • презентувати/прорекламувати переглянутий фільм: відзняти рекламний ролик у будь якому форматі або створити яскраву афішу/постер (можна скористатись будь яким онлайн сервісом, наприклад: canvа, crello, fotor, designer, venngage, або іншими). Головна мета – не просто анонсувати фільм і передати його зміст, а зробити це креативно, щоб привернути увагу якомога більшої аудиторії до соціальної значущості проблеми;
  • розмістити роботу у соціальних мережах.

Створення пластилінового мультфільму «Королівство дитячих мрій»

Головний заклик багатьох заходів, які відбуваються у День  в понад 60 країнах світу, – тільки дорослим під силу вирішити проблеми дітей.

Уявіть, що на карті світу, серед цих країн, існує Королівство дитячих мрій. Хто там живе, які права має, які мрії дітей здійснюються, якщо туди потрапити? Поміркуйте та створіть пластиліновий мультфільм, у якому розкажіть про свої, потреби та речі, які для вас є важливими.

Умови виконання:

  • придумати сценарій, виготовити дійових персонажів та декорації із пластиліну, озвучити та зробити відеозапис мультфільму тривалістю 1-2 хв. Персонажі й декорації протягом фільму повинні змінюватися. Головне завдання – цікаво та креативно розповісти про мрії дітей;
  • розмістити створений мультфільм у розмістити відео у соціальних мережах.

Підготовка відеороздуму “Війна тероризм і права дитини”

Воєнні дії і терористичні акти загрожують правам людини у максимальній мірі. Складно уявити собі, що права людини можуть дотримуватися тоді, коли саме життя людини явно знаходиться під прицілом або розглядається як «побічний збиток» під час масових бомбардувань, що прямо чи опосередковано призводять до травм, хвороб, страждань, знищення житла і смерті. У часи війн, особливо війни, що триває безперервно протягом кількох років, кожне право людини зазнає негативного впливу. Руйнуються системи охорони здоров’я, страждає освіта, права на житло, працю, забезпечення харчами та водою, правова система, свобода преси і висловлювань та відповідальність держави, або «ворожої» держави, за образу — всі ці права зазнають обмежень, якщо не зникають зовсім. Проте захист прав буває недостатнім і в мирний час. І певно, права дитини, жінок, національних меншин та біженців/біженок під час війни захищаються ще менше.

Умови виконання:

  • підготувати відео міркування-заклик до 4 хв. про те, що війна і тероризм являють собою повний занепад людяності, підривають і обмежують цінності, що лежать в основі прав людини, а разом з ними і правову систему, що має їх захищати. Проте і під час цього занепаду права дитини продовжують діяти, хай навіть у слабшому прояві. І хоча вони не дозволяють побороти все зло, вони забезпечують хоч якийсь мінімальний захист і дають хоч якусь надію на справедливість.
  • розмістити відео у соціальних мережах.

Проведення онлайн чи офлайн зустрічей “Дитина має знати, що вона — диво, такої іншої дитини, як ця, не було ще з самого початку світу, і не буде до кінця світу. Пабло Касалс”

На таких зустрічах пропонуємо провести вправи з посібника “Компас” для розширення обізнаності про дитячу працю, розуміння того, що змушує людей бути жорстокими, та наслідки їх жорсткості, розвитку розуміння суспільного життя, прав і обов’язків, розвитку критичного мислення і навичок для аналізу складних проблем, відчуття справедливості і відповідальності для вирішення проблем щодо порушень прав людини для вивчення загальної ідеї та концепції прав людини тощо.

ІнсценуванняЗавдяки цій симуляції учасники/учасниці показують своє розуміння загальної концепції прав людини

Історія АшикаУ малих групах проводиться дискусія з метою вивчення таких питань: реальні факти щодо праці дітей, причини праці дітей і як з цим покінчити

Права дітей. У цій вправі використовується алмазне ранжування, щоб сприяти обговоренню Конвенції про права дитини (КПД), зокрема:

  • Основні права людини і особливі права дитини в контексті КПД
  • Обов’язки та відповідальність відповідно до Конвенції
  • Як отримати права

А які в нас альтернативи? Це рольова гра, що спрямована на проблеми міжособистісного насильства та погроз.

Освіта для всіхПід час виконання цієї вправи учасники мають розмістити і скласти пари карток таким чином, як вони оцінюють нерівності щодо надання освіти у світі і як досягнути Цілі сталого розвитку 4 щодо забезпечення якісної освіти для всіх.

Сила квітівНаприкінці цієї вправи ви маєте розвісити на стінці малюнки з квітами, які представлені різними групами. Це – творча діяльність, яка дозволяє обговорити права людини в цілому: чим вони є, чому вони існують і яким чином ми маємо їх захищати.

Нехай кожен голос буде почутийЦе вправа – обговорення в малих групах та на пленарних засіданнях, що працюють над такими питаннями:

  • Що таке освіта і як вона відповідає або не відповідає народним потребам
  • Участь у процесах прийняття рішень.

Наше майбутнєУ цій вправі учасники/учасниці малюють, роздумують і обговорюють свої надії та побоювання за майбутнє свого покоління. Серед розглянутих питань:

  • Екологічні проблеми, що впливають на майбутні покоління
  • Як місцевий розвиток відповідає або не відповідає потребам місцевого населення
  • Рушійні сили розвитку

Шукайте можливостіПрактика, спрямована на пробудження співчуття до недієздатних людей. Серед задіяних тем:

  • Перешкоди на шляху недієздатних при інтеграції в суспільство
  • Сприйняття прав недієздатних, як основних прав людини

Кидання камінняЦя рольова гра для того, щоб зрозуміти, чому люди вдаються до насильства.

Цікаві ідеї для проведення занять із дітьми також можна взяти на платформі “Живемо в демократії” – освітній ресурс, доступний кількома мовами, метою якого є просування демократії та прав людини.

Наприклад:

Ілюстровані картки про права дітей. На початку права дітей були, в першу чергу, судовим інструментом. Проте в контексті шкільного навчання абсолютно зрозуміло, що кожну статтю слід розуміти і інтерпретувати з точки зору цільової групи. Картки з прав дітей допомагають поглибити розуміння змісту та застосування цих прав. Картки можуть бути використані по-різному. Ідеї дивіться тут.

Досліджуємо права дітейЦей навчальний посібник розроблено для вчителів різних предметів, які шукають навчальні матеріали з викладання прав дітей учням 1-9 класів середньої школи. Посібник побудовано відповідно до спірального навчального плану, який дає змогу учням досліджувати свої права поступово – із року в рік. Однак, кожен розділ є самостійною темою, що дозволяє використовувати матеріали, наведені в посібнику, як у процесі викладання окремих модулів і тем на уроках з різних предметів, так і на різноманітних зустрічах.

Також рекомендуємо провести нагородження дипломами департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації учнів – переможців ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів,  ХІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді  імені Тараса Шевченка, XХІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика,  ХХІ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості.

Розмістити інформацію про переможців олімпіад та творчих конкурсів на офіційних веб-сайтах, сторінках у соціальних мережах закладів освіти та місцевих органів управління освітою.

 

ІІ. Робота з педагогічними працівниками

Одним із важливих пріоритетів в діяльності закладів освіти є забезпечення психологічної стійкості учасників освітнього процесу, які страждають від російської воєнної агресії.

Звертаємо увагу фахівців психологічної служби на:

  • налагодження взаємодії з учасниками освітнього процесу за допомогою інформаційно – комунікаційних технологій;
  • проведення консультувань через електронний «Кабінет практичного психолога/соціального педагога», що створений на вебсайтах закладів освіти;
  • здійснення інформаційної підтримки щодо джерел консультування, куди саме можна звернутися, розмістивши повідомлення у месенджер Facebook-сторінки, чат Telegram-каналу тощо;
  • створення та розміщення відео-заняття для учасників освітнього процесу;
  • організація ресурсних онлайн зустрічей для дорослих та дітей;
  • створення віртуальної дошки «Путівник психологічної допомоги», з питань нормалізації емоційного стану дорослих та дітей»;
  • застосування кінотерапії, казкотерапії в роботі з молодшими школярами й підлітками,
  • використання в роботі з дітьми арт-терапевтичних технік, вправ з контрольованого дихання та заземлення, які дають можливість проживати менш травматично кризовий стан.

Рекомендуємо педагогічним працівникам взяти участь у навчально-методичних заходах:

онлайн-зустрічі за кавою з метою психологічної підтримки населення у воєнний період. З анонсами проведення таких зустрічей можна ознайомитися на фейсбук сторінці Кафедри педагогіки, психології і менеджменту освіти;

науково-практичний семінар “Особливості застосування психологічних інтервенцій на різних етапах опрацювання травматичного досвіду” (спікер Юрій Луценко, 15 червня 2022);

тренінг «Життєстійкість під час війни: ефективні практики та інструменти» (спікер Антоніна Шевченко, 09 червня 2022).

 

Пропонуємо використовувати методичні матеріали розміщені на порталі КНЗ КОР “Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів”  у рубриках:

“Острівець незламності”. Зокрема: “Про зустрічі класних керівників з учнівською спільнотою під час війни”“Поради від захисника України: МОН розробило інформаційний комікс для дітей у воєнний стан”“Віртуальний простір шкільної спільноти: безпека під час війни” “Учнівське волонтерство й благодійність під час війни, або супер-героєм може стати кожен” тощо.

«Освіта в умовах воєнного стану»Зокрема,  нормативно-правова база в умовах воєнного стану в Україні; організація освітнього процесу;  практичні рекомендації освітянам; вступна кампанія та ЗНО.

«Мінна безпека». Зокрема, покликання на методичні матеріали Міністерства освіти і науки України, презентації, вебінари, збірники, статті, відеоматеріали  щодо проведення бесід з учнями закладів освіти з питань уникнення враження мінами і вибухонебезпечними предметами.

Джерело: сайт КНЗ КОР "КОІПОПК"


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень