A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Сквирської міської ради

ГУ ДСНС України у Київській області ПОПЕРЕДЖАЄ!

Дата: 03.11.2021 13:55
Кількість переглядів: 89

Шановнi батьки!  Життя  дiтей  у Ваших руках!  Отож,  звертаюся до Вас: не залишайте дiтей без нагляду дорослих, роз'яснюйте їм про небезпеку пустощiв з вогнем! Обмежте користування дiтей газовими та електрич-ними приладами,  зберiгайте сiрники та запальнички в недоступних для них мiсцях! Пам'ятайте: лише ваша постiйна увага й турбота допоможуть уникнути виходу з-пiд контролю вогненної стихiї та  убезпечити  життя  ваших нащадкiв!»

Дiти - це наше майбутнє,  втiлення найзаповiтнiших  мрiй  та  сподiвань. Збереження життя дiтей, виховання культури поведiнки з вогнем -  основне  завдання  батькiв,  педагогiв,  психологiв  та соцiологiв.  Не  аби  яку  роль у цьому вiдiграє навчання малюкiв правилам обережного поводження з вогнем.  Адже проблема  загибелi дiтей на пожежах у державi залишається на сьогоднi актуальною. Тому, враховуючи цю особливiсть дiтей, виховну роботу з ними слiд направити на вихован-ня  обережного вiдношення до громадського та особистого майна, ознайомлення дiтей з еле-ментарними правилами пожежної безпеки та нацiлення їх до безумовного виконання правил користування вогнем,  засвоєння елементарної поведiнки пiд час пожежi

Типові порушення пожежної безпеки

Пожежі на об'єктах нерухомості є одним з найбільш поширених видів стихійних лих. Від них страждає цінне майно і здоров'я людей, а найчастіше вони забирають навіть людські життя. За статистикою Державної служби України з надзвичайних ситуацій тільки з початку 2021 року в вогні загинуло понад 1200 осіб, а ще близько п'ятдесяти тисяч отримали травми і опіки різного ступеня тяжкості.

Велика частина пожеж пов'язана з порушенням правил пожежної безпеки. Фахівці й аналітики з пожежної безпеки виділяють такі найпоширеніші недоліки в житлових, промислових і складських будівлях і спорудах:

  • захаращення евакуаційних шляхів і проходів;
  • відхилення в будівництві шляхів евакуації вимогам і нормам правил протипожежної безпеки;
  • відсутність або неправильна експлуатація систем оповіщення та пожежної сигналізації;
  • порушення правил експлуатації електроприладів, електроустаткування і мереж під напругою.
  • Ні в якому разі не можна заставляти шафами, столами та іншими меблями, виробничим і технологічним обладнанням, іншими сторонніми предметами дверні проходи, люки, коридори, виходи на сходові прольоти і майданчики, ліфтові холи.
  • Не допускається демонтаж передбачених архітектурним проектом дверей та інших конструкцій, які перешкоджають поширенню по будівлі вогонь, високу температуру, газоподібних і токсичних продуктів горіння під час пожежі.
  • Евакуаційні двері повинні вільно відкриватися у напрямку виходу з будівлі. Категорично забороняється влаштовувати на сходових отворах і майданчиках склади, які перешкоджають вільному проходу людей.
  • Евакуаційні проходи і виходи повинні відповідати всім вимогам пожежної безпеки об'єкта за рівнем освітленості, нормативним розмірами та кількістю конструкційних елементів.
  • Часто джерелами підвищеної небезпеки стають проходи, призначені для забезпечення виходу людей з охопленого вогнем будинку, які були оздоблені легкозаймистими будівельними матеріалами або матеріалами, що виділяють токсичний дим при горінні.

Ще одним поширеним порушенням правил пожежної безпеки, яке найчастіше зустрічається на об'єктах торгово-розважальної та житлової нерухомості, є ненормативна ширина дверних прорізів. Звуження проходу всього на 30 сантиметрів в умови паніки під час пожежі здатне створити тисняву і істотно уповільнити час евакуації людей.

Часто юридичні та фізичні особи економлять на системах оповіщення та пожежної сигналізації або порушують правила їх експлуатації. Фахівці фіксують, що нерідкі випадки, коли шляху евакуації не обладнають оповіщувачами і покажчиками з системою аварійного освітлення - це не дає людям можливості знайти безпечний вихід в темряві або в незнайомій для них обстановці.

На невеликих за площею об'єктах власники часто економлять на установці систем димовидалення, що створює ризик для здоров'я і життя навіть при самих незначних вогнищах спалаху. Концентрація токсичного газу в невеликому обсязі може призвести до втрати свідомості і серйозного отруєння всього за кілька секунд.

Двома найбільш поширеними порушеннями на об'єктах з великою кількістю мешканців або працівників є куріння в недозволених місцях і порушення, пов'язані з неправильною експлуатацією електромереж та електрообладнання. Друге порушення за статистикою займає до чверті випадків виникнення пожежі, а найчастіше воно виникає через перевантаження мережі або порушеннями в ізоляції проводки.

 



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень