29 травня 2019 року в мовному таборі “Rainbow” Сквирського ліцею панувала космічна тема.

 

 

Учителі англійської мови Олена Олександрівна Пясецька та Новосельчан Олена Станіславівна, волонтер Корпусу Миру США Лора Олбрайт, вожаті Гуменюк Діана, Кашицин Дмитро, Цап Валерія, працюючи з дітьми в групах, засвоїли нову лексику з теми “Космос”, провели віртуальну мандрівку Сонячною системою, вивчили пісню, яку презентуватимуть на табірному гала-концерті.

***
У фізичному кабінеті учитель фізики та астрономії Гетьман Ірина Володимирівна організувала заняття “Далекий близький космос”.
Людина завжди прагнула пізнати незвідане. Космос — такий близький і водночас далекий — завжди вабив людей. Що там, на зірках? Наскільки вони далеко? Які за розміром? Як впливають на наше життя? Чи видно з зірок Землю? Яка Земля з космосу? Чи безмежний Всесвіт? І чи самотні ми у Всесвіті? А якщо ще десь є життя, то чи можемо ми спілкуватися? Які вони, жителі інших планет?
Не даремно так багато науково-фантастичних творів написано про відкриття таємниць космосу і так багато вчених та інженерів присвятили своє життя пізнанню космічної далечини.
І не одразу люди зрозуміли: космос не можна підкорити, його можна тільки намагатися якомога глибше пізнати, щоб використовувати ці знання на благо людей, природи, Землі. Тому й переглянули відео: “Чим цікава астрономія?”.

Розпочали подорож у незвідану далеч із знайомства з планетами Сонячної системи. Переглянули відео:
– Порівняльні співвідношення розмірів планет Сонячної системи.
– Візуалізація того, що було б, якби Місяць замінити планетами Сонячної системи.
– Планета Земля.
– Карликові планети.

Продовжили дослідження космосу інтерактивною грою “Як знайти свою зірку?”.
Люди здавна дивилися на небо і мріяли про політ. Спочатку як птахи, потім (коли з’явилися повітряні кулі, дирижаблі та перші літаки) люди стали мріяти злетіти вище від птахів, побачити космос, далекі зоряні світи.
Ми вже чимало знаємо про планети Сонячної системи, навіть про рідну Землю дізналися багато нового. Тепер хочемо ближче, на власні очі, побачити зірки і планети.
Це можна зробити за допомогою телескопа. Величезні телескопи, які допомагають нам побачити навіть далекі зірки, встановлюють в обсерваторіях. Вчені всього світу за допомогою телескопів спостерігають за небесними тілами, їхньою взаємодією, вивчають вплив процесів у космосі на життя на Землі, можуть передбачити навіть зміни погоди на Землі.

Для відпочинку діти потренувалися у виконанні космічної руханки.

Кабінет фізики – це сучасна ліцейна лабораторія. Учасники табору з нетерпінням чекали експериментів, які продемонструють старшокласники та вчитель. Величезне захоплення викликали досліди-чудеса, що можуть відбуватись навіть в шкільному кабінеті: утворення блискавки; папір, що не горить, як голка проколює монету.

Найголовнішою подією космічної мандрівки стало написання листівки-послання із запитаннями та побажаннями жителям інших планет. Діти створили 8 груп, кожна оформила листівку на одну з планет Сонячної системи. З величезною відповідальністю віднеслися діти до виконання цієї місії. Найцікавішим було обговорення питань, які вони поставили б при зустрічі з невідомими істотами.

***
На ліцейному подвір’ї учитель інформатики та математики Мишакова Ліана Богданівна провела з дітьми захопливу гру “Лабіринт”. Щоб пройти лабіринт, потрібні були знання з англійської мови, фізики, астрономії, спритність та кмітливість. Діти виконували спортивні вправи, співали та створювали “хвилі”.

На підсумок дня вчитель англійської мови Пясецька Олена Олександрівна написала повідомлення у віршованій формі:

Літо, літо – просто клас!
Мовний табір є у нас.
Є можливість посміятись,
Вчитися і розважатись.

Волонтер Лора Олбрайт нас
у англійській практикує увесь час:
З нею в space ми завітали
І планети всі згадали.

Різні songs ми поспівали,
В active games всі дружно грали,
Танцювали, веселились
Й анітрішки не стомились!

Зараз летимо швиденько
Ми до тата і до неньки,
Щоб усе їм розказати
And new songs їм заспівати.

Переглянути всі фото>>>