A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Сквирської міської ради

Методичні рекомендації

Дата: 22.08.2019 11:50
Кількість переглядів: 86

Методичні рекомендації
щодо проведення у 2019/2020 навчальному році ДНЯ ЗНАНЬ та ПЕРШОГО УРОКУ у закладах освіти

Перше вересня – це особливе свято, тому що 1 вересня – це день знань. Цей день завжди особливо урочистий і хвилюючий, адже саме з нього починається незвіданий, цікавий і захоплюючий шлях до пізнання, до нових звершень, до самостійного життя.

1 вересня – особливе свято не лише для школярів, а й для вчителів та батьків. В цей, завжди яскравий, насичений емоційністю та хвилюючою атмосферою день, особливу увагу приділяють тим, для кого перший дзвоник дійсно пролунав вперше, і тим, для кого востаннє.  День знань – справжнє всенародне свято мудрості, доброти і людяності. Усі шляхи цього дня ведуть до школи. Розпочинається новий навчальний рік, який завжди означає відкриття нової, осяйної і часом нелегкої дороги – дороги до знань, до нових звершень. Особливим і, безперечно, визначальним у житті він стане для милих першачків, які, тримаючись за батьківські руки, вперше ступлять на незвіданий шлях. Не менш важливим він буде для одинадцятикласників, яким доведеться обирати професійну стезю. Але й для решти школярів свято має бути цікавим та незабутнім.

День знань державним святом проголошено з 1 вересня 1984 року. Традиційно воно супроводжувалося урочистими заходами – шкільними лінійками, на яких  були присутні всі учні, вчителі, запрошені гості.  Та наразі школи відмовляються від  традиційного проведення 1 вересня, замінюючи їх іншими заходами, активно ведуть пошуки нових форм його проведення. Крім того, і Міністерство освіти і науки України рекомендує відійти від стандартного проведення «першого дзвоника» у форматі лінійки. Зазначимо, що і діти, і батьки не зацікавлені у тривалих промовах та затягнутих лінійках, а активно  підтримують незвичайний формат свята та альтернативні його сценарії.

Реформа Нової української школи передбачає, що вчителі, батьки та учні є партнерами. Коли батьки беруть участь у шкільних заходах, співпрацюють з учителем, дитина бачить, що всі значимі для неї дорослі піклуються про неї, відтак зростає і самоповага. Свято нового навчального року  –  це можливість домовитися з батьками, бабусями, дідусями, іншими родичами про створення єдиного виховного простору та озвучити в ігровій та жартівливі формі свої педагогічні очікування. Варто налагодити діалог з батьками, залучити їх до обговорення, щоб дізнатись, яким саме вони бачать це свято.

Дайте можливість батькам почуватися активними учасниками освітнього процесу. Залучайте їх до підготовки, проведення та участі у всіх локаціях, довіряйте батькам, делегуйте частину обов’язків, дайте їм можливість на собі відчути всі принади вчительської праці.

На сьогоднішній день учителю надано академічну свободу – він може розробляти та впроваджувати авторські навчальні програми, проекти, освітні методики і технології, активно виражати власну фахову думку, самостійно обирати підручники, методи, стратегії, способи, засоби і форми навчання. В сучасну епоху актуальними стали інноваційні форми навчання, такі як майстер-класи, тренінги, імітаційні ігри тощо.

Пропонуємо добірку корисних посилань, які можна використати у підотовці свята:

  1. 9 ідей для незвичайного святкування 1 вересня (https://naurok.com.ua/post/9-idey-dlya-nezvichaynogo-svyatkuvannya-1-veresnya?fbclid=IwAR0xl6XAxdwBWUR8qgNVpx6ZEIyyQW6njFtijtjG1gbie08YtcL4ZMVWLAo)
  2. Святкуємо Перше вересня: добірка сценаріїв для першого дзвоника (https://naurok.com.ua/post/svyatkuemo-pershe-veresnya-dobirka-scenari-v-z-biblioteki-saytu-na-urok)
  3. Свято нового навчального року у новій українській школі (http://vatutine-vo.gov.ua/2018/07/06/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%87%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83-%D1%83-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%B9/)
  4. Освітня реформа НУШ: де вчителю знайти натхнення? (https://marafonblogspot.com/p/blog-page_51.html?m=1&fbclid=IwAR3qlt491sxSoJ4Jb-ZqKSC86scIFaVK6a78XlR4BaDhkp6VYYFs2dnpGQs)
  5. Веселий початок: що робити на перших уроках вересня, щоб крига скресла(https://nus.org.ua/articles/veselyj-pochatok-shho-robyty-na-pershyh-urokah-veresnya-shhob-kryga-skresla/?fbclid=IwAR1zTM-mvfjFrsVh2QIyXLiwGi353PtrDmhI1OEE8TruRohp8DtPUv9biM4)
  6. Перше вересня – трансформація свята. Як провести перший день навчального року по-новому (https://vseosvita.ua/news/perse-veresna-transformacia-svata-4168.html?rl=318049&fbclid=IwAR16QZeN2yshz7dRlS_h0cnU1qFdk3SdzYsU-H5GuRqVE4sqBMPVw2ZAH2w)
  7. Як відсвяткувати День знань незабутньо: ТОП-7 ідей (https://vseosvita.ua/news/ak-vidsvatkuvati-den-znan-nezabutno-top-7-idej-vid-marini-lutinskoi-4179.html?fbclid=IwAR2f1rM9XNU2_wNglwKnCTpTtqHUufPB61QAi_Xxy86U6dZwSOO_LJ_UrVo)
  8. Як знайомитися з класом? (https://vseosvita.ua/news/ak-znajomitisa-z-klasom-4236.html )

Важливо пам’ятати, що будь яка справа, яку буде обрано для реалізації в день 1 вересня, має бути зорієнтована на розвиток у дітей навичок, необхідних у 21 столітті, щоб бути успішними в житті – вміти критично мислити, творчо вирішувати проблеми, зрозуміло пояснювати свою думку, засвоювати мінливі технології та орієнтуватись у стрімкому інформаційному потоці. Учителям, щоб посилити спроможність учнів бути компетентними та дієвими громадянами демократичного суспільства, слід орієнтуватися на ряд компетентностей, зокрема, на  такі як повага до людської гідності та прав людини, відповідальність, впевненість у собі, вміння співпрацювати і вирішувати конфлікти, знання та критичне розуміння світу, відкритість до інших культур, переконань.

 

За матеріалами сайту https://kristti.com.ua/


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень