A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Сквирської міської ради

28 червня – День Конституції України

Дата: 25.06.2020 11:37
Кількість переглядів: 97

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
щодо відзначення 24-ї річниці Конституції України

Джерелом права будь-якої держави є Конституція. Її ще називають Основним законом, який закладає підґрунтя організації і діяльності держави та формування у ній громадянського суспільства. Конституція – це своєрідний суспільний договір, у якому народ визначає основні напрями свого подальшого розвитку та існування, гарантії прав і свобод громадян у суспільстві. Україна свого часу створила першу європейську конституцію – «Пакти і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького» Пилипа Орлика. Цей документ на десятки років випередив розвиток західноєвропейської правової думки, заклавши дійсно демократичне підґрунтя в процесі українського державотворення.

Вагомий внесок у розвиток українського конституціоналізму зробили Універсали Центральної Ради. Якщо I, II та III Універсали виходили з того, що Україна – це автономія у складі федеративної Росії, то IV Універсал, прийнятий 22 січня 1918 року, офіційно проголошував незалежність Української Народної Республіки. 29 квітня 1918 року Центральною Радою було ухвалено проект Конституції Української Народної Республіки і обрано Михайла Грушевського Президентом УНР. Проте через історичні обставини ця Конституція так і не набула чинності.

У світовій історії засновником європейського конституціоналізму вважають середньовічну Англію, яка, до речі, й досі не має свого основного закону як кодифікованої конституції – єдиного цілісного документу із внутрішньою структурою. Однак, саме українці створили предтечу європейських конституцій. В 1991 році, здобувши державну незалежність, ми отримали ще один шанс побудувати вільне і демократичне суспільство.

Історія українського державотворення певною мірою непослідовна. Конституція Пилипа Орлика створювалась у засланні для держави, якої фактично не існувало. Чотири радянські конституції, попри усталений стереотип, що «вони були непогані, але не виконувались», – не були конституціями, як такими, взагалі. Вони не несли юридичного підґрунтя для інших законодавчих актів та не реалізовували, наприклад, принципу розподілу влади.

Саме тому Конституція незалежної України стала, насамперед, правовим актом держави і символом громадянського суспільства. Діюча нині Конституція України набрала чинності з дня її ухвалення Верховною Радою України – 28 червня 1996 року.

День Конституції ми не повинні сприймати як свято на честь створення нормативного акту. Ми маємо розцінювати його як День затвердження наших прав і свобод. День ствердження того, як зазначено у статті 3 Конституції України, що «людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю».

З метою належного відзначення Дня Конституції України в умовах епідеміологічної ситуації в Київській області упродовж травня – червня 2020 року рекомендуємо:

  1. Провести онлайн-вікторини, «Книжкові флешмоби» із зачитуванням статтей Конституції під гаслом «Я ♥ Конституцію» в синхронному часі на застосунках для відеоконференцій (Zoom, Google Meet, Microsoft Teams)
  2. Організувати конкурс відео звернень учнів, батьків, вчителів на сторінках соціальних мереж (Facebook, WhatsApp, Instagram, Tik Tok)
  3. Запустити челендж до дня Конституції України у соціальних мережах «Знаю, поважаю Конституцію»
  4. Залучити учнів та батьків до участі у віртуальних екскурсіях та виставках за посиланнями:

http://library.te.ua/2020/06/11/news20-094virt/

https://baturin-capital.gov.ua/news/142-exkursia.html

http://www.ccu.gov.ua/publikaciya/virtualna-ekskursiya

https://www.rada.gov.ua/news/Virtualna_ekskursiya/

http://virtual.nmiu.com.ua/

  1. Підготувати та розмістити на сайтах шкіл матеріали для використання при організації та проведенні віртуальних заходів.
  2. Інформацію про проведені заходи оприлюднити у засобах масової інформації, на web-ресурсах закладів освіти та місцевих органів управління освітою.
  3. Організувати перегляд відеоматеріалів та тематичних документальних фільмів на сайтах відеохостингу:

 

За матеріалами КОІПОПК


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень