A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Сквирської міської ради

Акція «Шляхами генерал-хорунжого Леоніда Ступницького»

Дата: 21.10.2017 08:48
Кількість переглядів: 105

Юнацтво Сквирського осередку СУМ (голова осередку Наталя Вигівська)за сприяння  Управління молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Київської обласної державної адміністрації, взяли участь в  акції, спрямованій на формування ціннісних орієнтирів молоді «Шляхами генерал-хорунжого Леоніда Ступницького».

Сквирське юнацтво біля Дерманської гімназії

В переліку об’єктів, які відвідали сумівці: краєзнавчі музеї, повстанська криївка, Святовоскресенський чоловічий монастир «Урочище Гурби», місце поховання генерал-хорунжого УПА Леоніда Ступицького в  селі Дермань Здолбунівського району, Свято-Троїцький Дерманський жіночий монастир, Острозький Замок, Музей книги та друкарства, що знаходиться в пам’ятці архітектури XVI , Острозька Академія.

Кілька днів вмістили в себе цілий вир емоцій, переживань, відкриттів  і пригод.

Майже легенду нам повідала  Світлана Іванівна Мартинюк, вчитель історії Дерманської школи: «НКВДисти кинули тіло забитого в бою Леоніда Ступницького, а самі подались в районний центр, бо в селі залишатись боялись. Вранці, коли повернулись, то побачили на кладовищі свіжу могилу і великий березовий хрест. Тричі супостати зрубували того хреста, плюндруючи могилу, а вранці хрест знову піднімався, поставлений мужніми людьми і міцними руками».

Біля могили Героя

Нечипорук Тамара Леонтіївна (заступник директора школи с.Дермань) розповідала зі слів своєї мами, як тій її батьки показували березовий хрест і казали: «Доню, там поховані Герої, там чисті серця і щирі душі. Тільки, боронь Боже, не кажи те нікому».

Жителі Дермані пам’ятають, як 4 серпня 1996 року над могилою Леоніда Ступницького було поставлено гранітний надгробок. В той день все село прийшло вшанувати пам’ять Героя. Перед сільчанами виступав син Леоніда Юрій і старенький священик колишній Дерманський панотець Сергій Кульчинський. Голова Здолбунівської районної організації Народного Руху України, звертаючись до дерманців  говорила: «Вірю, що не будемо «славних прадідів великих» правнуками поганими, що на весь зріст постане могутня держава українського народу.»

Голова осередку Вигівська Наталя в однострої стрільця УПА

Двадцять років по тому, щодо держави – то вилами по воді, а от дух войовників і жертовників сповна засвітився в героїзмі добровольців АТО.

Свято-Троїцький Дерманський жіночий монастир

З юнацтвом стежки героїв торували виховники Олена Кольоса, Валентина Малиновська, Галина Лисюк, Анатолій Гальчинський. І всі вам скажуть, що для кожного учасника мандрівки відвідування Гурбівського урочища залишиться в пам’яті назавжди.

Гурбівський масив–Берестечко 20 сторіччя. Ще прийде час і сповна віддамо дань пам’яті і вшануванню цього місця. Тут земля змішана з тілами нескорених героїв. На зламі Другої Світової чи не вперше радянські війська використали проти повстанців авіацію,  танки  і артилерію.

З отцем Лукою, іноком Святовоскресенського чоловічого монастиря в’яжемо

Валентина Малиновська, Анатолій Гальчинський, Фкдір Єфімчук

враження про почуте і побачене з майбутнім. Говоримо про майбутні сумівські табори, які можна організувати об’єднавши зусилля. Усвідомлюємо настільки важливо сьогодні формувати в юнацтва національну свідомість, історичну пам’ять, громадянську позицію, патріотизм, готовність захищати Україну.

В церкві жіночого монастиря. с.Дермань.

Відвідування Острога пов’язано з іменем найвизначнішого військового провідника Костянтина Острозького. В 32 битвах лише у 2 одержав поразку.  Під Оршею розгромив 80 тисячне московське військо, під Ольшаницею розбив в пух і порох московсько-татарське військо  і звільнив 40 тис (українців)бранців. Чи не тому його надгробок, котрий був встановлений в Свято-Успенському храмі Києво-Печерської Лаври час від часу плюндрували (московіти нічого не забувають).

Повстанська криївка. На плакаті сквирянка Людмила Фоя,
в

Юнацтво стоїть біля пям’ятних мість, навіть не усвідомлючи, що такої миті з ними твориться неймовірна метаморфоза. Енергетика славної минувшини не словом, не поглядом, не жестом, а лише вітром, небесами і тишою звершує: «Славно, дітоньки, ох і славно, що стає на крило українське плем’я, діти богообраного одвічного народу…»

Гурбівський меморіал

На разі управа Сквирського осередку дякує всім, хто долучився до організації і переведення акції, зокрема начальнику відділу національно патріотичного виховання Київської ОДА Андрію Рибалко, Голові Сквирської районної ради депутатів Василю Гриші, депутату районної ради Максиму Чмирю, директору Дерманівської школи Шепельчук Оксані Андріївні, краєзнавцеві Федору Єфімчуку.

Джерело


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень